Pecha Kucha Night

08:51 in bericht by Talma Joachimsthal

PechaKucha Night met dromers die doen

Creatieve geesten kunnen de wereld veranderen. Met lef, een goed idee en vooral veel enthousiasme. PechaKucha Night Utrecht bood 7 juni een podium aan 12 idealisten dromers die doen. Zij presenteerden die avond hun project aan de hand van het vaste PechaKucha Night format: 20 slides van ieder 20 seconde.

De avond was een samenwerking tussen de ASN Bank, GreenWish en PechaKucha Night Utrecht. Het is al de derde keer dat deze drie organisaties de koppen bij elkaar steken. De vorige goed bezochte avonden werden zo enthousiast ontvangen dat besloten werd om samen weer een duurzame avond te organiseren.

Sprekers

Manisch creatief, staat er op het visitekaartje van Christian Weij. Hij ontwerpt games, sites, apps. en ontwikkeld spraakmakende foodconcepten. Eén daarvan is Puur-e, een duurzaam pop-up restaurant en cateringservice die bijna uitsluitend met lokale, biologische producten werkt. Zijn volgende concept ligt in het verlengde hiervan: een SmaakPark en SmaakStudio waar alles draait om de toekomst van ons eten. Hierover komt hij vertellen tijden PKNU.
http://www.puur-e.nl/

De kracht van de crowd wordt steeds sterker. Er wordt geworven, gefinancierd en er ontstaat draagvlak voor kleinschalige initiatieven dankzij ‘gewone mensen’. Met behulp van organisaties als Crowdaboutnow kun je met een klein bedrag al investeren in een idee waarin jij gelooft. Oprichter Tom Vroemen vertelt over de mogelijkheden en de mooie uitkomsten.
http://www.crowdaboutnow.com/

Dat een boom een wijk kan verbinden, daar hebben ze bij Tafelboom over nagedacht. De initiatiefnemers van Tafelboom willen dat de herinneringen aan een boom, ook na het kappen blijft bestaan. Dus maken ze bijvoorbeeld meubelen voor de wijk met het hout. Jurrian van den Haak vertelt tijdens PKNU over het project.
www.tafelboom.nl

LIeke Nieuwenhuizen ging op reis naar Laos en verloor haar hart aan de natuur, de cultuur en de mensen. Ze besloot haar liefde voor het land en haar liefde voor mode te combineren en begon A Code of Origin; een bedrijf waarmee ze accessoires in Laos laat maken en hier verkoopt. Ze vertelt over haar liefde voor Laos en de oprichting van haar bedrijf.
http://www.acodeoforigin.com/

Maurice Specht is filosoof van opleiding, maar schuwt de dagelijkse praktijk niet. Een militant optimist die gelooft dat we met alle bouwstenen die ons ter beschikking staan de stad als publiek domein opnieuw moeten uitvinden en toe-eigenen. Door het uitgeven van een 50-delige internationale boekenserie (getiteld de ‘Community Lover’s Guide to the Universe’), het organiseren van inspirerende bijeenkomsten en het doen van lokale publieke experimenten probeert hij zichzelf en anderen hiertoe te bewegen.
www.spechtindestad.nl
www.communityloversguide.org

Maarten Hunink is een zoekende idealist. En hij zoekt met name leuke, mooie en haalbare ideeën om de wereld te verbeteren. Als jij een geweldig plan hebt, voert hij het een maand lang uit. Deze manier van crowdsourcing heeft hem inmiddels al verschillende bijzondere maanden opgeleverd. Hij vertelt er over bij ons.
http://www.iwanttomaketheworldabetterplace.com/

PAUZE

Jongeren zelf de kans geven een idee te initiëren, dat is de droom van Sanne Vroom die ze uit liet komen met Timu Kota. Timu Kota is Swahilli voor Team Droom. Met als motto: “Samen kunnen we alles”, daagt zij jongeren uit om zich actief in te gaan zetten voor andere jongeren en de wereld om hen heen. Sanne vertelt tijdens PKNU over dromen die uitkomen.
http://timukota.nl/

Bij The Story of Cool vinden ze dat de coolste mensen van deze planeet hun wereld zelf creëren. Ze staan voor waar ze in geloven en gebruiken hun natuurlijke kracht om hun missie te verwezenlijken. Daarom verzamelen en delen ze deze verhalen. Een mooie bloemlezing van de coolste projecten van The Story of Cool.
www.thestoryofcool.nl

In de Amerikaanse stad Detroit heeft de crisis diepe sporen nagelaten. De stad was leeg, verlaten; fabrieken en de auto-industrie waren failliet. Maar als snel trokken jonge nomade de stad binnen en creëerden een nieuwe, postindustriële stad, met urban farms en creatieve plekken: waar het stedelijke en landelijke samenkomt binnen de stadsgrenzen. Is dit de nieuwe manier van stadsbeleving? Friso Wiersum ging in opdracht van o.m Expodium naar Detroit om de stad in kaart te brengen. Hij vertelt over deze maanden en laat de link met projecten in Nederlandse steden zien tijdens PKNU.
http://www.aorta.nu/2012/03/de-hongerige-stad-carolyn-steel/
http://expodium.nl/index.php?/detroit/recedency-pilot-2010/

Op vrijdag 21 september is het KeepItCleanDay! en ruimen we heel Nederland op! Met 1miljoen Nederlanders gaan we aan de slag, en verdwijnt al het zwerfafval in de vuilniszak. KeepItCleanDay! is onderdeel van de wereldwijde WorldCleanUp. In een periode van zes maanden ruimen meer dan 94 landen hun land op. En allemaal in één dag. Annette Dölle is initiatiefnemer/project coördinator van de Nederlandse versie. Tijdens PKNU vertelt ze over het waarmaken van deze grootste Opruimactie die Nederland ooit kende.
www.keepitcleanday.nl

Danielle van Kampen daagt mensen uit om de lach om hun mond en de twinkel in hun ogen te behouden. Ze wil graag net even een ander perspectief laten zien, mensen bewust te laten zijn met de beweging die bij ze past en vanuit gezamenlijke elementen daadwerkelijk te verbinden. Je zou haar kunnen omschrijven als sociale innovator of co-creator. Liever stapt ze in de beleving van de uitdagingen die onze wereld te bieden heeft en nodigt je uit om mee te reizen.

Rob Veldt
In onze wereldzeeën bevinden zich eilanden van plastic: weggegooid door mensen en bij elkaar gedreven. Deze zogenaamde plastic soep heeft de bedenkers van Plastic Whale geïnspireerd een boot van plastic afval te maken. Waarom en wat ze willen bereiken vertellen ze tijdens PKNU.
www.plasticwhale.org

Wat is PechaKucha Night?

PechaKucha Night (PKN) is een presentatie-avond overgewaaid uit Tokyo. Oorspronkelijk bedoeld ‘to shut up the architect’ is het concept voor een avond vol inspirerende verhalen, uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Alleen in Nederland wordt PKN al in twaalf steden gehouden. Een presentatie bestaat uit 20 slides die per stuk 20 seconden blijven staan. Voor de spreker is het dus belangrijk niet te lang door te praten over één onderdeel. Zo blijft de vaart erin en gaat het publiek met een berg inspiratie naar huis.

Voor informatie over sprekers en PechaKucha Night Utrecht:

Nynke van Spiegel, tel: 06-188 789 77 of mail: info@zutalors.nl